Zeefdruk

Hoe wordt mijn ontwerp op het textiel gezet?

1. Aanleveren van het ontwerp

Het aangeleverde ontwerp wordt gecontroleerd of het goed aangeleverd is. Per kleur wordt een aparte laag gemaakt om een film te printen.
Meer info over hoe je je ontwerp aanlevert vind je bij de veelgestelde vragen. Indien je vraag onbeantwoord blijft, stuur gerust een mail.

2. Films printen

Per kleur wordt een aparte transparante film geprint. Rond het ontwerp staan er paskruisjes om ervoor te zorgen dat elk kleur perfect in register wordt gezet alvorens te drukken.

3. Zeven maken

Een zeefdruk raam (of zeef) is een aluminium kader met daarop een fijn gaas gespannen. Dit gaas wordt ingestreken met een lichtgevoelige emulsie die wordt gedroogd. Er zijn verschillende gaastypes, gaande van grof (voor goud- of zilver inkten) tot zeer fijn (voor full color beelden).
Wanneer de emulsie droog is, wordt de zeef belicht. De geprinte film en daarop de gedroogde zeef met emulsie wordt op een glasplaat gelegd, vacuum getrokken en belicht met een speciale UV lamp. Na belichten wordt de zeef ontwikkeld. Alle zwarte delen op de film (je ontwerp) worden met water uit de emulsie gespoeld en daarna gedroogd. Zo ontstaat je sjabloon. Alle open deeltjes in de zeef laten nu de inkt door.

4. Controle, aftapen, instellen en drukken

Na drogen wordt de zeef gecontroleerd of er nog kleine gaatjes in de emulsie zitten. Daarna wordt de zeef afgetaped en naar de carousel gebracht. We beschikken over een automatische carousel (8 kleuren) en een manuele carousel (8 kleuren). Nu worden alle zeven door middel van de paskruisjes in register gezet. Zo zal elk kleur perfect worden uitgelijnd en vormen alle kleuren samen je ontwerp. Er wordt een testprint gedrukt en indien alle kleuren goed ingesteld staan, wordt er gestart met je bestelling.

Blijft dit drukproces nog onduidelijk voor je?

Bekijk hieronder de video over het zeefdrukproces.

Wanneer zeefdruk?

Zeefdruk is perfect wanneer je ontwerp meerdere kleuren telt of als de oplage groot is. Ook voor kleine oplages is zeefdruk geschikt, maar om de kosten te drukken hou je best het aantal kleuren beperkt. Hoe meer kleuren, hoe meer films en zeven en hoe hoger de drukkost. Hoe meer stuks met dezelfde print, hoe lager de stukprijs.

Voorbeelden zien?

Kijk snel op de referenties pagina of volg ons op Instagram en Facebook.