FAQ - Veel gestelde vragen

Hieronder kan je al heel wat antwoorden op je vragen vinden.

1. Hoe lever ik mijn ontwerp aan?

•  Als vectoriĆ«le file (.ai/.eps/.pdf voor CS5.5) met tekst in contouren (outlines). Zo zijn er geen problemen met ontbrekende fonts. Indien mogelijk, graag in aparte lagen.
Instellingen in Illustrator:
Instellingen in Illustrator
Zo zet je de tekst om in contouren: selecteer de tekst, rechts klikken, create outlines
Create outlines in Illustrator

•  Als afbeelding (.psd/.jpg/.tiff voor CS5.5) op ware grootte met minimum 300dpi en elk kleur in een aparte laag. Klik hier voor templates. Zorg ervoor dat uw file in photoshop op 300dpi staat VOOR u begint te ontwerpen. Indien je een eigen tekening wil laten drukken, laat deze dan inscannen op een zo groot mogelijke resolutie. Indien u er een foto van neemt, probeer dit te doen vanop een statief zodat het beeld heel stabiel is. Een scan op hoge resolutie geeft altijd een scherper beeld in vergelijking met een foto.
Instellingen in Photoshop:
Instellingen in Photoshop

•  Maak een mockup (voorbeeld de print op een shirt) zodat we de plaatsing van de print op het item kunnen inschatten. Klik hier voor templates.
•  Stuur je ontwerp via WeTransfer of je link waar we je ontwerp kunnen downloaden naar info@nookyalur.com. Vermeldt duidelijk uw naam of de naam van het order.

2. Kan ik een afbeelding van internet gebruiken om te laten drukken?

Meestal niet. Beelden op internet staat in beeldresolutie (72dpi) en niet in printresolutie (300dpi). Indien je beelden van internet wil gebruiken, zorg er dan voor dat ze groter zijn dan 4MB (geavanceerd zoeken in Google!). Zo kan er toch een redelijk scherp beeld gedrukt worden. Hieronder ziet u het verschil tussen 72dpi en 300dpi.
Een goede manier om te controleren of de afbeelding scherp is, is de afbeelding te plaatsen in een photoshop document (zie 1.)

schermresolutie versus printresolutie

3. RGB? Greyscale? CMYK? Welke kleuren gebruik ik?

Indien kleur echt belangrijk is, werk dan met Pantone kleuren (PMS solid coated). Deze kunnen wij exact mengen met een speciaal mengsysteem. Zo zal het specifieke kleur groen uit uw logo exact hetzelfde zijn op uw gedrukte shirts. Hou er rekening mee dat Pantone kleuren op beeldscherm afwijkend zijn dan werkelijk gedrukt. Een Pantone waaier is dus noodzakelijk om het definitieve kleur te kennen. Je kan een overzicht van alle PMS kleuren hier downloaden.
Indien u hierover niet beschikt, volstaat het om de file op te maken in RGB. Dan worden de kleuren zo goed mogelijk gemengd naar het voorbeeld.

4. Hoeveel kleuren mag ik gebruiken?

Het aantal kleuren kies je natuurlijk zelf. Maar per kleur moet een film en een zeef gemaakt worden. Dus hoe meer kleuren, hoe duurder je t-shirt wordt. Een full color foto op een wit shirt kan dan weer met 4 kleuren gedrukt worden (CMYK - process colors). Dit is een speciale techniek op foto realistische beelden op een shirt te drukken. Dit kan bij een oplage van minimum 50 stuks.
Onze automatische carousel is uitgerust om 8 kleuren te drukken (op licht textiel) en 7 kleuren op donker textiel.

5. Flashwhite, wat is dat? Is dit echt nodig?

Flashwhite is een witte onderlaag die wordt gedrukt op donker textiel, om je ontwerp mooie en heldere kleuren te geven. Zonder flashwhite zijn de kleuren heel dof en niet mooi dekkend. Hieronder zie je een voorbeeld van een shirt met en zonder flashwhite.

Nookyalur Textieldruk - flashwhite

6. Wat doe ik om zo'n 'halftone image' (gerasterd beeld) of gedetailleerde foto te verkrijgen?

Niks! Zorg ervoor dat uw afbeelding op minimum 300dpi en op ware grootte staat (zie 1.) en wij doen de rest. Uw beeld wordt gerasterd door onze RIP software alvorens wij de film printen. Stop dus zeker zelf geen raster in het beeld (of maak er geen bitmap van)!

7. Wat is de maximum printgrootte?

•  Voor een heren t-shirt: 38x52cm. Dit kan net op een Small shirt.
•  Voor een dames t-shirt: 29x40cm (ongeveer een A3 staand formaat).
U kan hier templates van de meest courante textieltypes downloaden.

8. Staat mijn print op een Large groter dan op een Small?

Nee. De grootte van de opdruk blijft identiek op alle maten van textiel. Er wordt per kleur een film en zeef gemaakt en deze worden gebruikt om alle textiel mee te bedrukken. Indien u wil dat de opdruk op Large groter staat dan op een Small, dan moet er een nieuwe film en zeef gemaakt worden, wat extra kosten inhoudt. Indien u de maximum printgrootte (zie 6.) respecteert, dan zit u goed voor alle maten.

9. Kan ik eenzelfde ontwerp in een ander kleur drukken?

Dat kan zeker. De opdruk van het basiskleur zit steeds verrekend in de prijsofferte die je ontvangt. Per ander kleur is er een bijkomende kost van 15€ voor een kleurwissel.

10. Kan ik een sample laten drukken?

Dit is enkel mogelijk bij grote oplages (+2.000 stuks) voor een kleine meerkost. Indien u voor een kleinere oplage toch een sample wil, hou er dan rekening mee dat er een forfaitaire kost wordt aangerekend van 25€ per kleur.

11. Betaal ik meer wanneer ik verschillende kleuren en maten van t-shirts wil?

Nee. Zolang de opdruk hetzelfde blijft is er geen extra kost. Zo kan je vrij kiezen welke aantallen, maten en kleuren je wil. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om 13 Small t-shirts in het groen, 12 Medium t-shirts in het rood en 20 Large t-shirts in het paars te bestellen zonder extra kost.

12. Hoe lang duurt het tot ik mijn bestelling ontvang?

Standaard levertermijn is 14 dagen na ontvangst van uw bestelling. Ervaring leert ons dat dit meestal veel sneller is. Enkel wanneer uw bestelde textiel niet meer op stock is kan dit wat uitlopen. Indien dit het geval is, ontvang je zeker een bericht van ons!

13. Welke maten en kleuren van t-shirts zijn er?

Dit staat vermeld per item op de online catalogus. Klik hier om de verschillende catalogussen te bekijken.

14. Is er een minimum oplage?

In principe niet. Kleine oplages met 1 kleur print worden meestal bedrukt met een flex transfer om de kosten te drukken. Het is echter aangeraden om minimum 25 stuks per design te laten drukken. De prijs per shirt hangt af van volgende factoren:
•  Aantal t-shirts/items te bedrukken
•  Type textiel
•  Aantal kleur opdruk front en/of back

15. Kan ik de bedrukte t-shirts gewoon wassen?

Zeker! Hou rekening met de wasvoorschriften vermeld op het textiel. Het is aangeraden om het textiel binnenstebuiten te wassen en niet over de print te strijken.

16. Kan ik items komen passen?

Nee, maar pasitems kunnen besteld en opgestuurd worden. Deze worden niet teruggenomen en gewoon gefactureerd. Indien u overgaat tot een definitieve bestelling, kan u deze items altijd terug bezorgen zodat we deze kunnen bedrukken.

17. Kan ik mijn eigen textiel laten bedrukken?

Dat kan, mits overleg vooraf. Aparte drukkosten zijn dan van toepassing.

18. Hoe zit het met de betaling?

Voor particulieren wordt een volledige vooruitbetaling gevraagd. Na bestelling ontvang je de factuur met de nodige betalingsgegevens. Van zodra wij de betaling ontvangen hebben, wordt het textiel besteld en wordt je order ingepland. Hou er dus rekening mee dat je de factuur zo snel mogelijk betaald indien je je bestelling heel dringend nodig hebt. Voor BTW plichtigen wordt de factuur meegegeven bij ophaling van de bestelling. Betalingstermijn is 21 dagen.